woensdag 10 juni 2015

Dag 4: Manitou Springs

Paps is altijd al gefascineerd geweest door stenen en mineralen. We kunnen dus in een gebied met zo'n rijke historie vol goudzoekers niet anders dan op z'n minst de gold belt bezoeken. Voordat we het goud opzoeken ( nee, niet letterlijk) brengen we een bezoekje aan de Florissant Fossil Beds NM. Hier kopen we de America the Beautiful pass waarmee we het hele jaar alle nationale parken en monumenten kunnen bezoeken. Met 9 NP's deze reis gaan we die pas snel terugverdienen. We lopen hier een rondje en bekijken de Big Stump. 



Dit gebied was miljoenen jaren geleden een tropisch woud en is door vulkaanuitbarstingen helemaal onder de vulkanische as bedolven. Hier zijn de fossielen en versteende bomen door ontstaan. We zien in dit park ook weer wat wildlife:



Hierna rijden we door naar Cripple Creek. Dit was ooit een van de rijkste steden van het land en het bestuurlijke centrum van Colorado, maar toen het goud niet meer vloeide dreigde het al snel een spookstad te worden. Om dat te voorkomen hebben ze er een soort gokparadijs van gemaakt, in veel historische gebouwen huizen nu casino's. Toch is het leuk hier even rond te lopen en de sfeer te proeven. 




In dit gebied vol goud (er waren ooit 500 mijnen en ook vandaag de dag komt er hier nog 2 miljoen dollar aan goud per dag naar boven) kan een bezoekje aan een goudmijn niet ontbreken, dus gaan we naar de Mollie Kathleen mijn. Mollie was een uitzonderlijke vrouw die in een door mannen gedomineerde wereld als enige vrouw een mijn exploiteerde. De mijn was nog tot in de jaren 60 operationeel, maar rond die tijd begon het rondleiden van toeristen meer geld op te leveren dan het goud. We gaan met een liftje verticaal ruim 300 meter naar beneden en komen van alles te weten over het mijnen van goud. Alle boorhamers worden gedemonstreerd (herrie!!!) en onze gids wijst de goudaderen aan die hier nog steeds zitten en wachten om te worden gedolven.



In het nabij gelegen Victor is er niet voor gokken gekozen en op een paar mensen na dus een spookstadje geworden. Weer een heel andere sfeer.


Na nog wat boodschapjes en de eerste tank benzine gaan we een hapje eten bij de Applebees. We zijn om een uur of acht weer in ons huisje, nog even wat gekletst, dit verslag alvast voorbereid voor als we weer wifi hebben en dan een beetje op tijd naar bed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten